De invloed van een scheiding op je kind

Wanneer een huwelijk op de klippen loopt, vragen sommige ouders zich af of ze bij elkaar moeten blijven voor de kinderen of toch uit elkaar moeten gaan en dus moeten scheiden. Soms lijkt scheiden nog maar de enige optie die over is. In zulke gevallen valt er veel te regelen, maar één van de grootste zorgen van de meeste ouders is hoe hun kinderen zullen reageren en omgaan met deze gebeurtenis. Wat voor invloed heeft een scheiding op een kind?

Het verschilt per kind

Ieder kind is anders. De één kan er beter mee omgaan als de ander. Het verwerkingsproces is per individu verschillend, dus dat werkt ook zo bij kinderen. Het enige wat je als ouder kunt doen is een goed ondersteunende ouderschapsstrategie inzetten om het zo draaglijk mogelijk te maken voor je kind. Uiteraard zal dit niet wegnemen dat er geen emotionele gevolgen zullen plaatsvinden.

Wat voor invloed heeft een scheiding op een kind?

Emotionele impact

Een scheiding kan erg verwarrend zijn voor kinderen. Het is ook per levensfase verschillend wat voor impact het heeft op het kind. Erg jonge kinderen kunnen het soms niet bevatten waarom ze ineens in verschillende woningen moeten verblijven voor bepaalde periodes, of kunnen gaan denken dat de ouders niet meer van ze houden omdat ze ook zijn gestopt met van elkaar te houden. Kinderen die op de lagere school zitten kunnen denken dat het hun schuld is dat papa en mama niet meer bij elkaar zijn en tieners kunnen ernstige gedragsproblemen vertonen.

Mogelijke en veelvoorkomende scenario’s

Mentale problemen, slecht presteren op school, gedragsproblemen en risiconemend gedrag komt veel voor bij kinderen van gescheiden ouders. Dit is per kind en situatie verschillend, maar het allerbelangrijkste is om zoveel mogelijk de vrede te bewaren om ze door de grote aanpassing heen te helpen.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *