De verjaardag van je kind vieren na de scheiding

Na een scheiding verandert er een heleboel, zowel voor jou als voor je kinderen. Ze moeten wennen aan de nieuwe situatie, misschien wel verhuizen en naar een andere school. Ook zijn feestdagen niet meer hetzelfde, neem bijvoorbeeld verjaardagen. Hoe ga je de verjaardagen van jullie kinderen vieren nu jullie niet meer samen zijn? Doe je dit nog wel samen of juist apart? Er zijn een aantal belangrijke afwegingen die je hierbij moet maken. In deze blog vertellen we je waar je aan moet denken bij het vieren van de verjaardag van je kind na de scheiding.

Een of twee verjaardagsfeestjes, en waar?

Je kunt ervoor kiezen om één verjaardagsfeestje te vieren, of om de verjaardag van jullie kind apart te vieren. Eén verjaardagsfeestje heeft als voordeel dat vrienden en familie die worden uitgenodigd niet met twee feestjes en twee keer zo veel kosten zitten. Bovendien kan het voor een kind veilig en vertrouwd voelen dat er gewoon nog steeds sprake is van één verjaardagsfeestje met beide ouders. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je niet meer samen door één deur kunt met je ex-partner. In dat geval kan het slimmer zijn om niet te kiezen voor één verjaardagsfeestje met beide ouders. Dit kan namelijk alleen maar zorgen voor spanningen. In dat geval heb je de optie voor twee losse verjaardagsfeestjes of een verjaardagsfeestje bij een van beide ouders. De andere ouder kan dan bijvoorbeeld zelf een dagje weggaan met het kind om de verjaardag te vieren. Het blijft het belangrijkst om in je achterhoofd te houden dat het kind voorop staat. Ben je bang dat je na de scheiding niet meer samen met je partner door een deur kunt? Dan kan een scheidingsadviseur je hierbij helpen. Een scheidingsadviseur kan namelijk helpen met het zoeken naar oplossingen die voor jullie allebei voordelig zijn. Zo staan jullie hier allebei achter en kunnen jullie nog prima met elkaar omgaan.

verjaardagsfeest na scheiding
verjaardagsfeest na scheiding

Cadeaus

Iets anders waar je rekening mee moet houden als je de verjaardag van je kind viert na de scheiding, zijn de cadeaus. Soms zien we bijvoorbeeld dat ouders indirect met elkaar de strijd aangaan wie het grootste cadeau geeft. Je zou er ook voor kunnen kiezen om nog steeds gewoon samen een cadeau aan jullie kind te geven. Zo laat je zien dat jullie nog steeds samen als ouders voor jullie kind kunnen zorgen. En dat kan helpen bij de verwerking van de scheiding.

Vrienden en familie

Kunnen jullie als ex-partners nog prima samen door een deur? Dan is dat heel erg fijn. Wel moet je je bij het vieren van het verjaardagsfeestje afvragen of dit ook geldt voor jullie vrienden en familie. Heb je een tante die maar niet kan ophouden over dat de scheiding de schuld is van je ex-partner? Of kijkt je ex-schoonmoeder je nog steeds niet normaal aan na de scheiding? Dan kan het zomaar gebeuren dat deze mensen zich op de verjaardag van je kind ook niet kunnen inhouden. En dat wil je natuurlijk voorkomen! De verjaardag moet enkel gaan om het kind, en niet om spanningen tussen anderen. Het is mooi als je samen één verhaal hebt en dit samen kunt vertellen aan familie en vrienden. Hopelijk creëer je zo meer begrip voor de situatie. Ook kun je ervoor kiezen om deze mensen niet uit te nodigen.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *