Dit doet een kinderoefentherapeut

Een kinderoefentherapeut werkt aan het versterken van de spieren van een kind. Dit doen ze om ervoor te zorgen dat een kind zijn spieren weer naar behoren kan functioneren. Soms kan een kind zijn spieren niet meer gebruiken door een verkeerde houding en soms kan het ook zijn door een ongeluk. De therapeut kan op bepaalde spieren focussen om het kind te laten zien daar meer bewust van te zijn, daardoor kan het kind minder last krijgen van die spieren. De kinderoefentherapeut kan je ook oefeningen geven, die erop gericht zijn jouw houding te veranderen. Het gebeurt namelijk vaak dat kinderen bij het zitten bijvoorbeeld geen juiste houding aanhouden, dit kan de oorzaak zijn van rugklachten bijvoorbeeld. Er hoeft niet altijd een klacht te zijn, een kind kan ook naar een oefentherapeut gaan ter voorkoming van klachten.

Oefenen

Je begrijpt vast wel dat een bepaalde houding of manier van lopen niet makkelijk is afgeleerd, vandaar dat de therapeut het kind moet laten oefenen om zo meer aan de houding of manier van lopen te wennen. Een kinderoefentherapeut is anders dan een normale oefentherapeut, die weet namelijk niet op de juiste manier met kinderen om te gaan. Een kind kan namelijk sneller verveeld raken en zal je dus met andere oefeningen zijn aandacht moeten proberen te trekken.

oefentherapeut voor kinderen
Een oefentherapeut voor kinderen inschakelen

Spierversterkende oefeningen

Een kinderoefentherapeut laat de kinderen spierversterkende oefeningen doen, op die manier worden de spieren sterker. De therapeut weet welke spieren in het lichaam van een kind zit en gaat doelgericht te werk. Een fysiotherapeut is niet te vergelijken met een kinderoefentherapeut, die maakt namelijk gebruik van andere technieken zoals massage. Een kinderoefentherapeut laat de kinderen zelf de oefeningen doen, het kind zal dus eigenlijk zelf zijn klachten verhelpen.

Een kinderarts kan een kind doorverwijzen naar een kinderoefentherapeut, sinds 2008 kan je kind ook zonder verwijzing bij een kinderoefentherapeut terecht.

VCOM

De VOCM ook wel de Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck is de beroepsorganisatie die de belangen behartigt voor de therapeuten. Op die manier wordt de kwaliteit van de therapeuten beschermd en weet iemand die een therapeut nodig heeft dat die betrouwbaar is.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *