Het belang van voorlezen aan kinderen

We weten waarschijnlijk allemaal dat voorlezen aan kinderen goed is. Maar waarom eigenlijk?

Voorlezen als rustmoment

Voorlezen kan zorgen voor een rustmoment samen met je kind. Door bijvoorbeeld dagelijks een verhaal aan je kind voor te lezen, voelt je kind zich geborgen en natuurlijk vindt hij het prettig om even een momentje samen met mama of papa door te brengen, zonder gestoord te worden door bijvoorbeeld broertjes en zusjes.

Taalontwikkeling

Aan de andere kant is voorlezen belangrijk om de woordenschat van je kind te vergroten; hij leert allerlei nieuwe woorden die in de verhalen voorkomen, die hij misschien in het echte leven niet zo snel zou zijn tegengekomen. Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling ook op het gebied van zinsbouw en werkwoordvervoeging. Je kind komt in aanraking met andere soorten zinnen dan hij in normale conversaties hoort en leert een hoop over de juiste vervoegingen van bepaalde werkwoorden. Door voor te lezen stimuleer je bovendien de fantasie van je kind; de verhalen zijn vaak fictief en hierdoor komt je kind dus in aanraking met situaties die niet echt zijn maar fantasie.

Lekker lezen is goed voor je kinderen

Voorlezen per leeftijd

In principe kunnen kinderen vanaf een half jaar oud al voorgelezen worden en zullen ze vooral nog interesse tonen in de afbeeldingen en de woorden, ook al begrijpen ze deze vaak nog niet. Vanaf één jaar kun je oefenen met boekjes waarin je kindje bepaalde dingen kan aanwijzen, zodat hij woorden aan plaatjes leert koppelen. Prentenboeken zijn erg leuk voor kleuters, vooral als ze over bekende onderwerpen gaan zoals de basisschool of feestdagen. Laat je kind vooral ook zelf een leuk boek uitzoeken!

Het blijft leuk

Voorlezen blijft een plezier voor het kind. Dus ook als je kind al zelf een boekje kan lezen, blijft het fijn om voorgelezen te worden! Zo lang jij en je kind het allebei leuk vinden, zit er in principe geen leeftijdsgrens aan het voorlezen.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *