Hoe gaan wij om met onze kinderen?

Wij Nederlanders vertellen maar al te graag hoe liberaal we wel niet zijn, hoe makkelijk. Maar wanneer kinderen ter sprake komen, blijken we vaak toch verrassend conservatief. De werkende moeder die niet iedere dag thuis kan blijven om voor haar kinderen te zorgen, wordt door anderen vaak met de nek aangekeken. Gevoelloos. Streng. Wreed. Geen aanleg voor het moederschap. Het zijn woorden die je zomaar naar het hoofd worden geslingerd, en in de meeste gevallen onterecht.

Liefhebbende Omgeving

Kinderen hebben aandacht nodig, liefde, om het vakjargon te gebruiken. En liefde kost misschien geen geld, maar wel tijd, een hoop tijd. Je moet ze voeden, verschonen, vermaken – en dat alles nog eens bovenop je full- of parttime baan. Voor veel mensen een onoverkomelijk obstakel. Iedere dag in de week fulltime voor je kind zorgen? Nee, dat gaat gewoon niet, hoe graag je het misschien ook zou willen.

Kinderdagverblijf

Het kinderdagverblijf biedt in dat opzicht een helpende hand. Kinderen komen er in aanraking met leeftijdsgenootjes, zo ook op een kinderopvang in Breda, die wel over zeeën van tijd beschikken, en vrolijke, goedgetrainde medewerkers zorgen ervoor dat al het plezier in goede banen wordt geleid. Schuld over het ‘dumpen’ van je kind is een volstrekt irrealistisch gevoel. Geen ouder die zijn kroost 24 uur per dag op een straathoek achterlaat. Onzin. Die paar uurtjes per dag dat een kind heerlijk onbekommerd kan spelen, zonder een gestreste mams of paps, is misschien juist wel goed voor de opvoeding.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *