Is gamen het nieuwe buitenspelen?

Het is bekend dat kinderen tegenwoordig veel minder vaak buitenspelen dan vroeger. De gemiddelde babyboomer heeft geen hoge pet op van het gedrag van hun kleinkinderen wat buitenspelen betreft. Natuurlijk is het zo dat het vroeger een stuk rustiger was op straat. Voetballen kon je gewoon buiten doen zonder dat je continu op langsrazende auto’s hoefde te letten. Daarnaast waren de gezinnen een stuk groter dan nu. Tien of meer kinderen was geen uitzondering in die tijd. Met zoveel mensen in een klein huisje was niet te doen. De kinderen gingen liever naar buiten in plaats van dat ze op elkaar gepakt in huis moesten zitten. Of het nu regende of niet, het was buiten leuker dan binnen in die tijd.

Welke soorten games zijn er zoal?

Meer te doen in huis

Naarmate de tijd vorderde, werden de gezinnen kleiner en de huizen groter. Op straat nam het verkeer steeds verder toe. Ook was er meer te doen in huis. Waar er voorheen alleen een krakende radio en soms een net zo krakende grammofoonspeler voor handen was, deed de televisie zijn intrede. Kinderen konden zich in huis steeds meer vermaken en het buitenspelen werd langzaam minder.

Gamen

In de jaren 80 werd het mogelijk om thuis op een spelcomputer allerlei games te doen. Het begon met simpele spelletjes zoals Pac-Man en Space Invaders die je alleen of met een vriendje speelde. Tussen de jaren 90 en nu is gamen het nieuwe buitenspelen geworden. Zeker met de komst van de online multiplayer games hoeven kinderen niet meer fysiek met elkaar af te spreken. Ze spreken af in cyber space en daar ontmoeten ze elkaar tijdens het spelen van games.

Keuze snel gemaakt

Het gezin bestaat tegenwoordig meestal uit twee, soms drie, kinderen. Beide ouders zijn aan het werk. De kinderen zijn vaak alleen thuis, waar ruimte genoeg is. Daarbij kunnen ze zelf bepalen wat ze doen. Ze kiezen meestal voor gamen in plaats van buitenspelen.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *