Juiste kinderdagverblijf zoeken voor je kind

Al na enkele maanden zwangerschap moeten jij en je eventuele partner gaan nadenken over de dagopvang van jullie baby. Lees je goed in en breng een bezoekje bij verschillende dagverblijven voor je je keuze maakt.

Horizontale en verticale groepen

Als een kinderdagverblijf ervoor kiest om aparte babygroepen en peutergroepen te hebben, zijn dat horizontale groepen: kinderen die niet al te veel in leeftijd verschillen worden in 1 groep geplaatst. Verticale groepen zijn groepen waar kinderen van 0-4 jaar bij elkaar zitten. Over allebei valt wat te zeggen. Kijk waar jij je toe aangesproken voelt.

Aantal medewerkers per groep en pedagogisch handelen

Vraag na hoeveel medewerkers er zijn op hoeveel kinderen en bekijk tijdens een bezoek hoe zij met de kinderen omgaan.

Lees je goed in om de juiste keuze te maken voor een kinderdagverblijf

Spelen, slapen en eten

Als je graag wilt dat je kindje veel buiten is, let dan op de grootte van de buitenspeelruimte en hoe de inrichting ervan is. Wellicht is er een gedeelte met dieren of een moestuintje? Gaan ze bij regen ook naar buiten? Wil je dat of juist niet? Zijn er genoeg uitdagingen die het buiten spelen aantrekkelijk maken?
Wat de slaapruimte betreft: Bekijk of er een rustige slaapruimte is voor je kindje en of men rekening houdt met de specifieke slaaptijden en slaapgewoonten van jouw kind. Ook wat eten en drinken betreft heb jij speciale idee├źn en heeft het kinderdagverblijf een beleid. Vraag na wat de gewoonte is bij verjaardagen, informeer naar het snoepbeleid, tussendoortjes en maaltijden.

Visie en sfeer

Misschien werkt het kinderdagverblijf vanuit een bepaalde visie, bijvoorbeeld het Montessori onderwijs en spreekt jou dat erg aan, of juist niet. Denk hier goed over na voordat je een keuze maakt. Breng een bezoek als er kinderen aanwezig zijn en proef de sfeer. Als je je er bij een bezoekje al niet goed bij voelt, is dit waarschijnlijk niet het dagverblijf wat bij jou en je kindje past.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *