Opvoedtips

Mensen zeggen altijd: “Kleine kinderen, kleine zorgen en grote kinderen, grote zorgen.” Dit is een uitspraak die redelijk klopt, maar met deze opvoedtips wordt het voor iedereen makkelijker en gezelliger.

Regelmaat en duidelijkheid

Kinderen hebben behoefte aan regelmaat en duidelijkheid. Zij vinden het fijn als zij weten waar zij aan toe zijn. Als jij bijvoorbeeld eerst nee en later toch weer ja zegt, dan weten zij de volgende keer niet wat ze moeten verwachten. Als de kinderen wat groter worden, kunnen zij daar ook misbruik van gaan maken. Dan gaan ze zeuren, omdat zij weten dat zij uiteindelijk toch wel hun zin krijgen. Dus voet bij stuk houden, is heel belangrijk.
Opvoedtips maken van je kinderen een beter mens

Zelf ontdekken

Veel ouders zijn erg beschermend naar hun kleine kinderen. Maar als jij alles maar voor hen oplost en regelt, dan leren de kinderen het nooit zelf. Laat hen dus maar zelf ontdekken wat wel of niet kan. Uiteraard moet dit wel binnen bepaalde grenzen gebeuren, zodat het veilig blijft. Als jouw kind zelf ervaart dat een speelblok niet door dat gat kan, zal hij het niet nog een keer proberen. Als jij dit zegt, dan zal hij het toch steeds opnieuw willen proberen, omdat hij het zelf wilt ervaren. Dus laat kinderen lekker zelf ontdekken.

Pubers loslaten

Pubers kunnen heel vervelend overkomen. Zij hebben een weerwoord en weten alles beter. Veel mensen denken dat dit brutaal is, maar eigenlijk is jouw puber heel goed bezig. Hij probeert zich wat los te maken van jou, zodat hij zelf zijn eigen grenzen kan bepalen. Dit is een belangrijk proces, want zo maakt hij zich klaar voor de rest van zijn leven. Het is belangrijk dat jij jouw puber daarom los laat. Maar laat hem niet helemaal los, blijf praten met hem, zodat jij weet wat er in hem omgaat en waar jij eventueel bij kunt helpen. Zo wordt jouw puber vast en zeker een geweldige volwassen man of vrouw. Vergeet niet dat jouw puber, ondanks zijn gedrag, veel van jou houdt en jou nodig heeft. Dit blijft de rest van zijn leven het geval. Ouders blijven belangrijk!

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *